Gyűjtőkémények gazdaságos felújítása az új EU rendelet tükrében – Installateur | FuranFlex Case Studies

Gyűjtőkémények gazdaságos felújítása az új EU rendelet tükrében – Installateur

source: Magyar Installateur

Üvegszál erősítésű kompozit kéménybélés 1998 óta létezik és rendelkezik magyarországi beépítési engedéllyel. Az elmúlt 20 év folyamatos fejlesztéseinek eredményeképpen kompozit kéménybélés csöveket Magyarországon túl a világ 30-nál is több országában építenek be. Európai engedélye a CE T200 P1 W 2 O jelölést tartalmazza, amely szerint gáz- és olaj-tüzeléses kondenzációs fűtőberendezésekhez is alkalmazható.

 

A technológia lényege az, hogy a javítandó kéménybe egy lágy kompozit (üvegszál erősítésű műgyanta) tömlőt húznak be, amely gőzzel felfújva felveszi a kémény alakját és a hő hatására visszafordíthatatlanul megkeményedik, így kialakítva egy hő- és korrózióálló, nagy szilárdságú kéménybélés csövet (1. ábra).

2001-ben a Termofor gyűjtőkémények felújítására szolgáló kompozit alapú technológia is megkapta az ÉMI engedélyt. Ezzel a megoldással a nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítők egycsatornás gyűjtőkéményekben történő füstgázelvezetését sikeresen oldották meg több tízezer lakásban (2. ábra). Az MSZ 845:2010 szabvány előírásai és a pályázati források elapadása miatt a Termofor gyűjtőkémények felújításai gyakorlatilag megszűntek 2010 után.
A 2010-ben elfogadott új szabvány előírta a gyűjtőkémények felújításakor elszívó ventilátor kötelező alkalmazását. Ez tulajdonképpen megduplázta a felújítással járó költségeket. Ugyanakkor a szabvány foglalkozik már a gyűjtőkémények modern, előre mutató felújítási megoldásaival.

A Termofor gyűjtőkémények felújítása

2012-ben megjelent a gyűjtőkémények túlnyomásos, zárt égésterű tüzelőberendezésekhez is alkalmazható kompozit kéménybélés rendszer, amely lehetővé teszi a túlnyomásos (max. 50 Pa) füstgázelvezetést is.

Az idei évben életbe léptetett 813/2013/EU rendelet értelmében csak magas hatásfokú (kondenzációs) gáztüzelő-berendezések építhetők be. Ez alól a szabályozás alól felmentést kapnak a társasházak gyűjtőkéménybe kötött tüzelőberendezései, ahová zárt égésterű berendezések továbbra is megengedettek.

Tehát a társasházak nagy választás előtt állnak a gyűjtőkéményeik felújításakor:

 1. Vagy megtartják a jelenleg is elavultnak számító gázkészülékeket és magas áron felújítják a gyűjtőkéményt, amelyre elszívó ventilátort kell felszerelni (hátrány: magas költségen konzerváljuk az elavult technológiát).
 2. Vagy kiváltják a gyűjtőkéményt egyedi kéménycsövekre a jelenlegi kazánok megtartásával (hátrány: bontással jár, alig kisebb költségek mellett konzerváljuk az elavult technológiát).
 3. Vagy kompozit bélésanyaggal felújítják a gyűjtőkéményt azzal az előremutató megoldással, hogy bármikor rá lehet csatlakoztatni zárt égésterű, akár kondenzációs berendezéseket is (minimális bontással járó, költséghatékony felújítási megoldás, ami energiahatékonyabb és biztonságosabb üzemeltetést biztosít és megfelel a legmodernebb technológiai irányoknak).

A társasházi Termofor gyűjtőkémények kompozit kéménybélésrendszerrel történő felújítása két módon lehetséges: a kémény felújítása gyűjtőjellegének megtartásával, vagy egyedi füstgázelvezetéssel történő kiváltással. Mindkét megoldás előnye az, hogy minimális bontás mellett olyan megoldást eredményez, ami lehetővé teszi minden típusú gázkészülék csatlakoztatását (3. ábra).

Az érvényben lévő szabályozás továbbra is előírja az elszívó ventilátor alkalmazását a nyílt égésterű berendezések esetében. Ennek figyelembevételével optimálisabb megoldást jelent, ha a gyűjtőkémény kompozit béleléssel történő felújításakor a rákötött összes fűtőberendezést zárt égésterű, modern kazánra cseréljük. Ennek költsége nagyságrendileg azonos az elszívó ventilátor költségével, ami ez esetben elhagyható. Az így megvalósított kéményfelújítás egyben energetikai korszerűsítést is jelent, ami növeli az egyes lakóingatlanok értékét.

Az így felújított lakások:

 • biztonságosak, mert a lakótértől független a tüzelőberendezés,
 • fenntartható fűtésrendszerűek, így olcsóbb az üzemeltetés,
 • komfortosabbak, mert modernebb a fűtőberendezés.

LAS típusú gyűjtőkémények felújítása

Az elmúlt két évtizedben sok LAS (kiegyenlített levegő-füstgáz elvezetés koncentrikus kialakítással) rendszert építettek be az új építésű társasházakba, túlnyomó részt száraz üzemi körülményekre, azaz a kondenzációs kazánok füstgázelvezetésére ezek nem alkalmasak. Amennyiben az a cél, hogy ezeket a kéményeket is alkalmassá tegyük nedves üzemmódra, akkor ebben az esetben is a kompozit kéménybélés jelenti a leggazdaságosabb megoldást (4. ábra).

A LAS rendszerű gyűjtőkémények felújítása a béléstestek elhelyezkedése miatt még nehezebb, mint a Termofor gyűjtőkéményeké. Statikailag nem gyengíthető, nem bontható, nem marható, de ugyanakkor ki kell alakítani a szakszerű kondenzátumelvezetést. Ezekre a kihívásokra a legalkalmasabb megoldást is a fenti kompozit kéménybélelési technológia nyújtja.

Összefoglaló

A gyűjtőkémények kompozit bélésrendszerrel történő felújítása lehetőséget nyújt tehát:

 • gravitációs gyűjtőkémények túlnyomás alatt történő (50 Pa) füstgázelvezetésére és
 • száraz üzemű LAS gyűjtőkémények nedves üzemre történő átalakítására.

Mindezt kiemelkedő ár-érték aránnyal:

 • kis anyagköltséggel,
 • bontás nélkül, vagy minimális bontással, alacsony helyreállítási költséggel,
 • a lehetőség nyitva áll a legmodernebb fűtéstechnológia alkalmazására a lakás értékét növelő beruházásként.

Az Európai Unió döntése az energetikai hatékonysági pályázatokról, miszerint a lakossági programokat támogatni kell, talán adhat egy újabb lendületet az Otthon Melege 2016 pályázatoknak, és elindulhat a több tízezer családot érintő veszélyes és gazdaságtalan gyűjtőkémények és kazánjaik felújítása, amelyhez az egyik legjobb és leggazdaságosabb alternatívát a legismertebb kompozit kéménybélelési technológia, a Furan-Flex alkalmazása jelenti.

***

1. ábra.
2. ábra. Termofor gyűjtőkémény
3. ábra. Zárt égésterű rendszer felújított gyűjtőkéménybe kötve
4. ábra. Koncentrikus LAS rendszer kialakítása kompozit kéménybélés alkalmazásával

Szűcs Balázs
vezető fejlesztő mérnök
Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft.

Posted in Others and tagged , .
Published by Zsolt Szépvölgyi working at Kompozitor in Hungary