Sohasem másolunk, csak újat alkotunk | FuranFlex Case Studies

Sohasem másolunk, csak újat alkotunk

Source: Installateur 2017. október

Sohasem másolunk, csak újat alkotunk | FuranFlex Case StudiesSohasem másolunk, csak újat alkotunk

Beszélgetőpartnerem Kecskeméthy Géza gépészmérnök, a Kompozitor Műanyagipari Fejlesztő Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója, akit kollégái, munkatársai csak „Géza bácsiként” szólítanak. Elnézve az elmúlt 60 év tevékenységét, nyugodtan becézhetnénk téged természetesen „kémény doktornak” is, hiszen a munkásságod, az elért eredményeid, a múlt bánatai és örömei is mind-mind a kémények építéséhez, felújításához kapcsolódnak. De kezdjük az elején! – kezdem a beszélgetést Kecskeméthy Gézával.

 

■ Ki is az a Kecskeméthy Géza? Mesélnél röviden a múltadról? A végzettségedről, munkahelyeidről?

1931-ben születtem Budapesten. Négy elemi után a Fáy gimnáziumot végeztem el nyolc év alatt. Édesapám református, édesanyám katolikus volt. Jó tanuló voltam, de nem adtak be a Piaristákhoz vagy a református gimnáziumba. Szüleim szabad gondolkodásra tanítottak. Budapest orosz csapatokkal történő ostromát átéltem. A Lónyay utcában laktunk öt emeletes házban, a harmadikon. Két hónapig a pincében éltünk. Repülőgépről egy bomba csapódott a házunkba, a felső két emeletet lerombolva. Gyermekként is sokat kellett segítenem a pincében. Édesanyám meghalt, mert nem volt kórház, nem voltak gyógyszerek. Ettől kezdve édesapámmal együtt éltünk a régi lakásban. A gimnázium után franciatanár akartam lenni. Apámnak ez nem tetszett, ő a gépészmérnöki hivatást javasolta, hivatkozva arra, hogy a pincében milyen ügyesen segítettem mindenkinek. Így lettem a BME gépészmérnöki karának hallgatója. Aztán a vegyészmérnöki kar egy tanfolyamát végeztem el. Mai napig is vallom, hogy a mérnöki szakmában szorosan kell együtt dolgozniuk a gépész, vegyész, villamos mérnököknek. Néhány próbálkozás után az Állami Műanyagipari Kutató Intézetben kezdtem el dolgozni. 500 dolgozóval az intézet magas színvonalú kutatómunkát végzett. Aztán jött a rendszerváltás, az utcára kerültünk. Megérkezett a kapitalizmus. Néhányan próbáltunk egy céget alapítani. Az világos volt, hogy csak akkor juthatunk egy kis országban előre, ha valami újat tudunk felmutatni. Kétemeletes, romos épületben dolgoztunk. Azt írtuk az épület falára, hogy „Soha sem másolunk, csak újat alkotunk.” De milyen újdonságot tudunk mi a világnak felmutatni? Mi az, ami hiányzik az iparban? Ez a korrózióállóság. Előbb-utóbb minden fém korrodálódik. Valamit fóliába kellett csomagolni és véletlenül a laborban egy erős savba került egy darab fólia. Semmi baja nem lett. Tehát a műanyag egy különleges anyag, amely nem korrodálódik. De kevés dologra használható, ég, mint a zsír, olvad már alacsony hőmérsékleten. Tehát a műgyanták tulajdonságait kell megváltoztatni. Ezek a következők: hőállóság, szilárdság, fajsúly, UV állóság. Munkánk közben egy érdekes esemény történt. A szomszéd házban a fal kibontásával az alumínium kéménycsöveket kivették. Kérdeztük, hogy miért kell kivenni. Mondták, hogy előírás a fém kéménycsöveket adott időközönként kicserélni. Ennek elmulasztása veszélyes, nálunk évente 50 haláleset történik a kémények hibái miatt. 25 év alatt a cégünknél gyártott és 34 országban beépített kéményekkel egyetlen haláleset sem történt.

■ Valahol azt olvastam, hogy az emberiséget a vegyészek tevékenysége viszi előre. A te esetedben is mondhatjuk, hogy ez helytálló, hiszen olyan eljárás, technológia kifejlesztése fűződik a nevedhez, ami a világon egyedülálló. Mi is ez, ami a kémények esetében a FuranFlex elnevezést, márkanevet kapta?

A FuranFlex egy nemzetközileg bejegyzett márkanév. A gyantakeverék 15 vegyi anyagból áll. A Furan csak az egyik vegyi anyag megnevezése. Az összes vegyi anyag megfelelő módon történő keverése, a hőmérsékletek és keverési arányok betartása bonyolult művelet. És a legfontosabb, a nagy mennyiségben történő gyártás. Az volt a fő elhatározásunk, hogy minél több országban alkalmazzák a FuranFlex kéménycsöveket. Jó érzés látni FuranFlex feliratos ládákat az udvarunkon úgy megcímezve, hogy New York, Canada stb.

■ Mely országokban sikerült a szabadalmat eladni, értékesíteni? Hol fogadták azt örömmel, készségesen és hol utasították el a mai napig? Ahol ezt tették, az miért történhetett?

Szabadalmat nem adunk el, a találmány használatára adunk hozzájárulást. Legnagyobb partnereink Svédország, Anglia, Olaszország, Franciaország, Belgium, Hollandia, USA. Kevesebbet vásárol Ausztria és Németország. De rohamosan nőnek a FuranFlex-re az igények.

■ Hirtelen az jutott az eszembe, hogy ennyi munkát saját erőből valószínűleg elvégezni nem is tudtok. Folyik nálatok ún. „FuranFlex tréning”, azaz olyan szakemberek képzése, akik a technológiátokat szakszerűen tudják alkalmazni?

Folyamatosan érkeznek üzemünkbe FuranFlex beépítők továbbképzésre. Jönnek egy vagy két napra is. A FuranFlex beépítéseknek van egy nehéz pontja. A kéménybe behúzott lágy lapos csövet – adott esetben akár 100 méter – fel kell fújni, majd forró gőzzel a kémény falának szorítani és úgy kikeményíteni. Ehhez szükséges egy különleges gőzfejlesztő berendezés, amit minden beépítésnél használni kell. Amerikától Oroszországig alkalmazzák. Jelenleg 450 van üzemben. Mi fejlesztettük és mi gyártjuk egy külön részlegben.

■ Kissé önkényesen eddig a kéménybélelésekről beszéltünk, de a szabadalom természetesen egyéb területen is kiváló. Említenél néhány különleges munkát, ahol szintén sikeresek voltatok?

A FuranFlex technológia és anyag tökéletesen alkalmas nem csak kémények, hanem a légtechnika területén is, ahol a VentilFlex nevet alkalmazzuk. Nagy átmérőjű szellőzőkürtők bontás nélküli kibélelésével állítjuk vissza a légtömörséget a légrendszerekben. A régebbi anyagú szellőző csövek esetében az azbesztmentesítés feladatát is megoldja a VentilFlex bélelés. A légtechnikai alkalmazási terület leginkább a skandináv területeken elterjedt.

■ Ha a Kompozitor Kft. történetét tekintjük 1991 óta, úgy tudom, hogy alapvetően mindig sikeresek voltatok. Volt azért nehézségetek, kilengések a forgalmatokban az elmúlt negyed évszázad alatt?

A Kompozitor történetében nem voltak áthidalhatatlan nehézségek. A vecsési telephelyen csak bizonyos vegyi anyagokkal szabad dolgozni. A Hódmezővásárhelyen lévő másik telephelyünkön azonban oldószeres vegyi anyagokkal is lehet dolgozni. A cégünk eddigi működési idejében baleset nem volt. Korszerű munkavédelmi eszközöket és ruházatot kapnak dolgozóink.

■ Irigylésre méltó eredményeket értetek el, jól és sikeresen működő vállalatod van. Még mindig naponta bejössz dolgozni, úgy küzdesz, olyan becsületesen tevékenykedsz, mintha a siker csak ettől függene. Miért teszed mindezt? Nem lenne jó egy kicsit nyugodtan hátradőlni, a nyugdíjas éveket élvezni? Mi a hajtóerő nálad?

Én büszke vagyok arra, hogy életemben egy cigarettát sem szívtam el, és egy korty kávét sem ittam. Sokáig síoktató voltam, mindkét lábamat operálták. Mikor még nem lehetett nyugatra menni, három síliftet terveztem és kiviteleztem honorárium nélkül. A dobogókői talán még most is működik. Most minden nap fél nyolckor már Vecsésen vagyok. A munka az életem.

■ Egyébként folyik még fejlesztés a Kompozitor Kft.-nél? Ha igen, milyen területen szeretnétek a közeljövőben előrelépni?

Folyamatosan dolgozunk új témákon. Most hosszhullámú üvegszálas lemezt fejlesztettünk ki, mely nem éghető műgyantával és üvegszövettel készül. A gyártó gépet szintén mi terveztük, amely szétszedve bárhol üzembe állítható.

■ A kisördög késztet arra, hogy megkérdezzem: ekkora munkakedvvel nem szeretnétek nagy multi céggé válni?

„Multi” céget nem kívánunk kialakítani, mert azok vagyunk. Harmincnégy országban vannak beépítőink, akikkel napi szinten tarjuk a kapcsolatot. A FuranFlex márkaneve és az internetes megjelenéseink nemzetközi szintűek. Ennek következtében a Kompozitor bevételeinek 90%-a exportból származik. Ez egy olyan multi cég, amely nemzetközi sikerei ellenére is teljes egészében magyar tulajdonú maradt.

-Pongrácz-

Attachments

Posted in Others and tagged , .
Published by Zsolt Szépvölgyi working at Kompozitor in Hungary